Gerald Liers,projectleider academisch leiderschap RUG vertelt over de verschillende trainingen die leidinggevenden krijgen aangeboden.
‘Leidinggevenden op de universiteit moeten veel bordjes in de lucht houden. Voor wetenschappers is leiding geven één van de taken die je erbij krijgt. Met ons trainingsaanbod proberen we leidinggevenden te ondersteunen en instrumenten aan te reiken, zodat de bordjes blijven draaien.’ Aldus Gerald Liers, organisatieadviseur HR Experts en projectleider academisch leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Kort en vrijwillig
Academische leiders vervullen een belangrijke rol op de universiteit. Ze dragen bij aan de uitvoering van strategische plannen en spelen in op de vele (inter)nationale ontwikkelingen. Academische leiders zijn vaak naar hun leidinggevende positie doorgegroeid vanwege hun kwaliteiten als wetenschappelijk onderzoeker en veelal niet opgeleid als leidinggevende.
De RUG biedt verschillende trainingen aan om leidinggevenden bij hun taken te helpen, zoals:
- introductietrainingen voor nieuwe hoogleraren;
- trainingen onderwijskundig leiderschap;
- ‘leadership & management skills’ voor jonge teamleiders;
- ‘academisch leiderschap’ voor universitair hoofddocenten.
De trainingen zijn vrijwillig en kort, zodat ze relatief makkelijk in te passen zijn in de drukke agenda’s van de academische leiders.
Bewust van de rol
De trainingen maken het werk voor leidinggevenden op alle niveaus gemakkelijker, merken ze aan de RUG. ‘We helpen hen het aspect leiding geven in hun werk op te pakken. Dat is soms heel instrumenteel, bijvoorbeeld door stil te staan bij gesprekstechnieken’, vertelt Liers. ‘Maar ook de visie van leidinggevenden komt aan bod. Bijvoorbeeld: hoe past de positionering van de leerstoel van een leidinggevende binnen de visie van de faculteit of universiteit? Wat mij opvalt is: als je een leidinggevende helpt stappen te zetten in een kleine omgeving, werkt dat door in de hele organisatie.’ Hoofdzaak is volgens Liers dat de trainingen de deelnemers helpen in de bewustwording van hun rol van leidinggevende. ‘Dat horen we ook van hen terug. Mede door deze trainingen ontstaat een gezamenlijk kader van wat we van onze leidinggevenden verwachten.’
Aansluiten bij behoefte
‘De meeste trainingen draaien al geruime tijd en lopen goed’, zegt Liers. ‘Er is veel vraag naar en we hebben de afgelopen vier à vijf jaar nooit een training geannuleerd. Maar het blijft belangrijk om doorlopend kritisch naar ons aanbod te kijken. We willen ons programma verbeteren door meer aan te sluiten bij de behoeften van (academische) leiders. Ook willen we de trainingen meer in lijn met elkaar brengen en aanvullen met diverse modules, zoals valorisatie.’
Platform Academisch Leiderschap
Namens de RUG deelt Gerald Liers deze ervaringen met de andere universiteiten in de werkgroep Academisch Leiderschap van SoFoKleS. De werkgroep is in 2015 opgezet om een platform te creëren waar HR-functionarissen met een verantwoordelijkheid voor management development kennis en ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren.
Liers ervaart de werkgroep als waardevol en inspirerend. Zeker door de (inter)nationale transformaties, in de domeinen onderzoek, onderwijs, valorisatie en financiering, wordt (de ontwikkeling van) academisch leiderschap voor alle universiteiten nog belangrijker dan voorheen. Het platform biedt de mogelijkheid om over zaken als deze met elkaar van gedachten te wisselen en er een visie op te ontwikkelen.
Meer informatie
Wilt u meer weten of hebt u vragen?
Ga naar de projectpagina Academisch Leiderschap
Of neem contact op met Ferry Koolen: f.koolen@caop.nl